Geen dresscode, geen reistijd en je eigen tijd indelen. Thuiswerken heeft zo zijn voordelen.

Hoewel je jouw thuis werkdag bent begonnen met een hoop mooie voornemens, denk je tegen de avond vast weleens: ‘Wat heb ik nu eigenlijk gedaan? Met onze tips kun je zorgen dat je optimaal presteert.

Handige tips voor thuiswerken

Kleed jezelf aan. Doe alsof je naar kantoor gaat. De verleiding om in je pyjama achter je laptop te kruipen is groot. Maar onthoud: als je jezelf aankleed, dan verkeer je in de werksfeer i.p.v. chillsfeer. En voor thuiswerkers die liever gewoon in joggingpak blijven: trek dan in ieder geval je schoenen aan. Ga ook gewoon aan een bureau of eettafel zitten en lig niet op de bank of bed.

Plan pauzes. Heb je thuis echt meer afleiding dan op je werk? Ook daar loop je weleens heen en weer naar het koffieapparaat of je collega’s voor een praatje. Plan thuis korte pauzes voor afleiding in. Reserveer 10 minuten voor bijvoorbeeld een huishoudelijke taak en zorg dat je je houdt aan tijd die je plant voor het ophangen van je was of het uitruimen van de vaatwasser. Daarna kun je weer met frisse moed verder!

Kies blokken productiviteit. Natuurlijk ben je altijd bereikbaar, maar zet gedurende enkele blokken van productiviteit je notificaties van email en whatsapp uit. Hiermee zorg je ervoor dat je lekker in de flow blijft werken en je je concentratie kan vasthouden.

Zorg dat je bij alle documenten kan. Het creëren van een fijne werkplek thuis is noodzakelijk om goed te kunnen werken. Denk aan een bureaustoel, maar ook aan de toegang tot documenten. Check voordat je thuiswerkt de VPN- of cloud toegang.

Zorg voor een goede werkplek. Goed licht: veel natuurlijk licht en voor donkere dagen verlichting die fel genoeg is. Zorg voor frisse lucht in huis en ga af en toe even van je scherm af zodat je daarna weer gefocust bent. Houd je werkplek opgeruimd en neem tussendoor een kop koffie.

Ga tijdens je pauze even een stukje wandelen. Zo krijg je je dagelijkse beweging en heb je gelijk een frisse neus gehaald.

Start met regelmaat een videogesprek met je collega’s. Handig om zaken te bespreken en zo heb je ook nog wat gezelligheid onder elkaar.

Gebruik Teams. Kom hier alles te weten over Microsoft Teams met de Teams-ready instructies.